Ahoj všichni, dávám sem opravenou verzi svého dotazu, aby nedocházelo k nedorozumění ohledně terminologie (neměl jsem na mysli klasické "last minute" balíčky od cestovek, ale spíše spekulaci na akční tarify pár měsíců před odletem). Zajímá mě váš pohled na ekonomickou strategii v roce 2026. Vzhledem k rostoucí inflaci, cenám paliv a celkovému zdražování vstupů v letectví mám pocit, že se karta obrací a dřívější postupy přestávají dávat smysl. Dříve se mi často osvědčilo vyčkávat na akční tarify nebo chybové ceny zhruba 3–5 měsíců před cestou. Mám ale pocit, že se trh změnil a aerolinky už nemají takovou potřebu doprodávat volné kapacity za zlomek ceny. Naopak, základní ceny na oblíbených trasách mi přijdou meziročně výrazně vyšší. Zajímalo by mě: Předstih 11 měsíců: Nakupujete teď letenky hned, jakmile jdou do prodeje (cca 330 dní předem), abyste si "zafixovali" dnešní ceny a vyhnuli se skokovému zdražení v průběhu roku? Flexibilita vs. Cena: Preferujete stále nejlevnější "non-refundable" tarify s rizikem propadnutí, nebo si kvůli nejisté situaci raději připlácíte za flexibilitu/pojištění storna? Vlastní zkušenost: Všimli jste si u svých pravidelných tras, že by se strategie "čekání na akci" letos vyloženě nevyplatila? Budu rád za vaše postřehy k tomu, jak v dnešní době plánujete rozpočet na cesty. Díky!    .

Nakupujete letenky s větším předstihem kvůli inflaci a cenám ropy?

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

68 reakcí

Sultan Mahagon bin Bordo napsal(a):

Yandex je určitě lepší než GG, mnohem větší sít vozidel...

Yandex mi bez mistniho cisla nesel zprovoznit, mela jsem esim. 

Na letisti i pri priletu v noci (0:30) slo koupit mistni sim.

0 Citovat

stačí použít před cestou OTP sms z webu...

0 Citovat

Přílet, appka taxi, ubytko v Jerevanu, druhý den po prohlídce Jerevanu vyzvednout auto u Naniko car rental v centru města na Northern Ave - kancl mají z boku (je to taková jejich "Pařížská").

1 Citovat

Taky jedu začátkem dubna Arminii, ve 2:30 beru auto a jedu hned k Vanazdoru, ten asi 3 hodky a hned ráno davam prvni kostely v Severní Armenii.

1 Citovat

My jsme měli letos v říjnu v plánu Malajsii a Singapur. Kvůli tomu blázinci co se teď děje jsme to zrušili a letíme na druhou stranu. Měl jsem v plánu, že koupím ty 2-3 měsíce předem jak to tak bývá Prah-Singapur a Langkawi-Praha, s tím, že koupím 2 přískoky Sing- KLL a KLL - Langkawi. Rozpočet byl tak max 70 pro 3 lidi, což se dalo dostat i krapet na míň. Nedávno ještě psali jak si emiráti, katar, etihad a turci jdou konkurenčně po krku a snižují tím v Praze ceny. Nooo, tak dneska už píšou, že letenky na červen do JV Asie jsou o 80% dražší než loni. Asi by tam letět šlo, severní koridor jakž takž funguje, ale nechci s prckem riskovat to, že zruší lety a vytuhnu v lepším případě 2 dny na letišti, v horším týden navíc v destinaci… takže jsme vzali rozum do hrsti a máme na říjen Praha-Vancouver-Calgary-Praha s Lufthansou a jeden přískok s Flair Airlines Vancouver-Calgary a ještě si zajedeme do Seattlu na 3 dny. Multicity Kanada nás stála pro 2 a dítě 63 a Flair 7. Takže jsem na stejných číslech co jsem chtěl. Je to půl roku předem a úplně jsem nekoukal na každou tisícovku, ale aby to v tomhle bordelu šlo. 

tady píšou o zdražení

https://www.novinky.cz/clanek/ek...h-40570086

0 Citovat

Není úplně pravda, jak tady někde výš zaznělo, že "nikdy nebyly letenky na last minute" - docela hodně let platilo u charterů z Německa, že ceny na last minute (zhruba 1-2 týdny předem) byly za zpáteční letenku zejména s Condorem za 199 (typicky Punta Cana), 299 (Cancun) a 399 EUR. Jednou jsem to využil právě na Cancun za 299 z FRA. Vždycky jsem to hledal na ltour a bibakreisen, ale to už asi nefunguje. Ale i tady jsou akce na chartery z českých letišť z Čedokem, Fischer, Eximem - viz různé akce, které se tady občas objeví pár dnů před odletem. Chce to velkou flexibilitu, jak v termínu odletu, tak v době pobyt na 7 nebo 14 dnů, tak i v destinaci (a nebýt naštvaný, když to prostě nevyjde vůbec). Je fakt, že někdy se už pak ale vyplatí to koupit i se zájezdem, mít v tom transfer i hotel, i kdyby se ten hotel měl využít třeba jen na první a poslední noc (a nikdo neví, že tam reálně člověk mezitím vůbec nebyl a cestovce i hotelu je to jedno). 

1 Citovat

To jsem viděl akorát jednou u Smartwings, že prodávali zpáteční Hurghadu asi za 2 tisíce. Snad to bylo i tady jako akce, ale je to už nějaký rok.

0 Citovat

jednu dobu vyprodával čedok svoje letenky, měl jsem na to přímý odkaz, šla Řecka, Mallorka za 1500 klidně ale už ten odkaz nefunguje a asi ty výprodeje zrušili. 
Ještě jsem měl kontakt na paní, která mi nabízela, že mi pošle nabídku když jí napíšu termín a kam. Jenže to už není ono.

0 Citovat

Letenky od CK se prodávají pořád, ale jen tehdy, pokud je zřejmé, že se letadlo nevyprodá v rámci zájezdu, ani jako LM nabídky, což se nestává zase až tak často, protože ta LM nabídka dnes mnohdy vyjde o dost levněji, než když si to poskládáš sám. 

CK prodává letenky pouze proto, aby minimalizovala ztrátu. 

Řecko i Mallorka jsou běžně dostupné lowcosty - nejlevněji aktuálně z Bratislavy a Vídně, kde na Mallorku má jen Ryan 4 lety denně, od cca 31 eur rt.

2 Citovat

Peťaňaak napsal(a):

My jsme měli letos v říjnu v plánu Malajsii a Singapur. Kvůli tomu blázinci co se teď děje jsme to zrušili a letíme na druhou stranu. Měl jsem v plánu, že koupím ty 2-3 měsíce předem jak to tak bývá Prah-Singapur a Langkawi-Praha, s tím, že koupím 2 přískoky Sing- KLL a KLL - Langkawi. Rozpočet byl tak max 70 pro 3 lidi, což se dalo dostat i krapet na míň. Nedávno ještě psali jak si emiráti, katar, etihad a turci jdou konkurenčně po krku a snižují tím v Praze ceny. Nooo, tak dneska už píšou, že letenky na červen do JV Asie jsou o 80% dražší než loni. Asi by tam letět šlo, severní koridor jakž takž funguje, ale nechci s prckem riskovat to, že zruší lety a vytuhnu v lepším případě 2 dny na letišti, v horším týden navíc v destinaci… takže jsme vzali rozum do hrsti a máme na říjen Praha-Vancouver-Calgary-Praha s Lufthansou a jeden přískok s Flair Airlines Vancouver-Calgary a ještě si zajedeme do Seattlu na 3 dny. Multicity Kanada nás stála pro 2 a dítě 63 a Flair 7. Takže jsem na stejných číslech co jsem chtěl. Je to půl roku předem a úplně jsem nekoukal na každou tisícovku, ale aby to v tomhle bordelu šlo. 

tady píšou o zdražení

https://www.novinky.cz/clanek/ek...h-40570086

Do Malajsie je za 70 pro 3 docela palba ne? 

Teď jsme se odtamtud vrátili a platili jsem za 3 + infant určitě do 45 i s tou částí za kojence...

Jen je tedy potřeba dojet 4h vlakem do Vídně.

0 Citovat

2+ dite, uz ne infant, mam k tomu 2 jednosmerky s kuframa. Tak by to bylo 60. Ja mel najitou Prahu a prislo mi, ze zas oproti Vidni neusetrim tolik, abych musel jet cestou ťokovým průsmykem.

0 Citovat

Peťaňaak napsal(a):

takže jsme vzali rozum do hrsti a máme na říjen Praha-Vancouver-Calgary-Praha s Lufthansou a jeden přískok s Flair Airlines Vancouver-Calgary a ještě si zajedeme do Seattlu na 3 dny.

Co tam budete v říjnu dělat? Městská turistika? Jako alternativa Langkawi mi to nepřijde.

0 Citovat

Jojo, mesta, roadtrip, hokej, velryby, Banff. Meli jsme byt na Langkawi asi 4 noci. Neomezuju se v mysli jen na exotiku. Kdyz me to bude bavit, beru to.

1 Citovat

Nebylo by lepší prostě vzít one way pronájem auta? Když jsem to před lety řešil tak Avis to měl s půjčením v Calgary a vrácením ve Vancouveru bez poplatku. A i u těch ostatních půjčoven mám pocit že ten poplatek nebyl nějak extrémně vysoký, nejspíš by to bylo méně než ty one way letenky s kuframa a hlavně se pak tím autem nemusíš vracet zpět zbytečně. 

0 Citovat

Ne, protože máme prcka a jsme schopni s ním ujet 300 km denně v horských silnicích, kde můžeš jet 80. Takže cestu ze Seattlu do Calgary bychom jeli 3 dny na pohodu a když připočteš benál na 1000 km a 2 noci v hotelu seš na tom samým a stačí nám míň dní, než +2 dny navíc. Vypadá, že to nedává smysl, ale prakticky dává.

0 Citovat

bugr napsal(a):

jednu dobu vyprodával čedok svoje letenky, měl jsem na to přímý odkaz, šla Řecka, Mallorka za 1500 klidně ale už ten odkaz nefunguje a asi ty výprodeje zrušili. 
Ještě jsem měl kontakt na paní, která mi nabízela, že mi pošle nabídku když jí napíšu termín a kam. Jenže to už není ono.

Charterové letenky jsou nyní k dostání zcela běžně, za covidu byla dostupnost nižší. Nyní se dá sehnat většina destinací bez větších problémů. Ne vždy jsou finančně výhodné, ale někdy naopak extrémně ano.

K dispozici jsou jak zpáteční, tak jednosměrné letenky. Last minute, i first minute.

V rychlosti mám třeba teď k dispozici evropské klasiky jako je Varna, Málaga, Korfu, Heraklion, Burgas, blízká Asie jako je Kutaisi, nebo Antalya, egyptská letoviska, ale i exotiky přímým letem, jako jsou Phuket (29 990 Kč) , Maledivy (32 990 Kč), Phú Quốc (37 995 Kč), Dominikánská republika byla za 9 990 Kč, Marsa Alam (2 590 Kč), u Poláků mám pravidělně k dispozici indickou Goa, Banžul, Mombasu, nebo Kolombo mezi 5 990 - 9 990 Kč, Kolumbii nyní mám za 12 990 Kč.  Dostupnost je docela široká. 

1 Citovat

kde to prosím tě kupuješ? Konkrétně Kutaisi či Tbilisi, díky!

0 Citovat

To Peťaňaak: Tu Kanadu budete mít super - trochu to chce štěstí na počasí, ale když to vyjde, je říjen na horách nejkrásnější měsíc (často i na fotky). 

Byl jsem v téhle oblasti už víckrát a můžu doporučit vzít to okruhem, pokud na to máte pár dní času - nejdřív rychle po dálnici na sever (to zvládnete i s malým dítětem) do Edmontonu, město stačí projet, rovnou pár km do Elk Island NP - takový volný začátek před tím nejhezčím, co přijde až potom - a pak jeden park za druhým ze severu - Jasper, Banff, Yoho, Kootenay - stejně je to spojené všechno v jedné oblasti vedle sebe. S dítětem ideální, sem tam zastávky, vyhlídky, krátké procházky. Pokud zbyde čas, zvážit odbočku do Mount Revelstoke, ale to už pak budete muset jet zpět jednosměrně. 

Pokud jsi sportovní nadšenec, tak samozřejmě biatlonový areál v Canmore (nic moc tam vidět není) a Saddledome v Calgary. 

Ať už pojedete mezi Canmore a Banff kterýmkoli směrem, určitě odbočte z dálnice č.1 a na paralelní silnici 1A - a tam to chce jet hodně pomalu, zastavovat a koukat - ráno a večer velká šance na medvědy, ale i přes den je tam co vidět. S dítětem je problematické být na 1A brzo (ideální je to při svítání už tam být), takže aspoň hodinku před setměním a klidně tam to hodinu do tmy strávit pozorováním - a pak spát v Canmore. Dalekohled určitě sebou, pokud nemáte, tak samozřejmě nejlepší je ho koupit levněji přímo tam :-) 

1 Citovat

Díky všem za postřehy! Nakonec jsem se rozhoupal a vsadil na ten velký předstih. Právě jsem koupil letenky na březen 2027 z Bratislavy do Athén na jarní prázdniny s dětmi. I když v Athénách už to bohužel není to, co bývalo, pro rodinný výlet to snad bude fajn. Při dnešních cenách mi přišlo jistější to zafixovat hned, než čekat, co s tím udělá inflace do příštího roku.

0
68 reakcí